Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kisgömböc

2008.11.20

A kis gömböc

 

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy szegény ember; annak volt egy felesége, három leánya meg egy kis malaca. A malackát meghizlalták, s amikor már jó kövér volt

Levágták.  Kolbászát, sonkáját, szalonnáját a füstre tették és szép lassacskán meg is ették.

Utoljára nem maradt más belőle, csak a kisgöböc. 

Egyszer azt mondja a szegény asszony,  a legöregebb leányának.:

- Eredj leányom, menj fel a padlásra hozd le a kis gömböcöt! Megsütjük vacsorára.

Felment a legöregebbik leány érte; amint le akarta vágni, elkiáltotta

magát a kis gömböc: - - Mit akarsz?  Meg akarsz enni? Na várj csak, majd én eszlek meg téged. Azzal - Hamm, bekapta.

 

Már odalent nem győzték várni. Felküldte a szegény asszony a középső leányát:

 

- Eredj már, leányom, nézd meg, mit csinál a nénéd ennyi ideig.
 

Felment a középső leány, kereste a nénjét, s hogy nem találta, le akarta vágni a gömböcöt. De a gömböc megint elkiáltotta magát: "Hamm, téged is bekaplak!" - azzal bekapta ezt is.

 

Már odalent sehogy se tudták elgondolni, hogy mért nem jön az a két leány, felküldte hát a szegény asszony a legkisebbet is utánuk:

- Ugyan, leányom, eredj már fel, nézd meg, mit csinál a két nénéd. Aztán hozzátok le azt a gömböcöt  mert hátra fordítom a sarkatokat!


Felment a legkisebb leány is, de ezt is csak elnyelte a gömböc.

 

Várta, várta a szegény asszony a leányait, de hiába várta. Kapta magát, fölment a padlásra, de ő is csak úgy járt mint a többiek.


Jön haza az ember a munkából, hát se asszony, se vacsora. Fölmegy a padlásra, meglátja a gömböcöt, le akarja vágni, de a  kisgömböc őt is - Hamm! - bekapta.

 

No az Isten csudája volt eddig is , hogy a kisgömböc le nem szakadott, de most elszakadt a kócmadzag, és lehuppant. szépen lehengeredett, a létrán és kigurult az utcára.

 

Éppen ott ment  egy csomó kaszás ember, kaszás asszony,  a kis gömböc azokra is rákiáltott: "Hamm, titeket is bekaplak!" Azzal bekapta ezeket is.

 

Megint csak görgött odább; előtalált egy regement katonát, azokra is rákiáltott: "Hamm, titeket is bekaplak!"  Ahogy mondta úgy is lett. Azokat is bekapta.

 

Megint csak görgött odább, egyszer csak elétünt egy kiskondás, aki az árok parton ült és éppen szalonnát falatozott.  A kisgömböc őt is –„Hamm!” – bekapta.

 

Hanem a kiskondással megjárta. A bugylibicska beakadt a szája szélbe és végig hasította az oldalát. Kiömlött belőle a sok kapás ember, kapás asszony, a regiment katona, a szegény ember, a felesége és a három leánya.

 

Ki-ki szépen  elment a maga dolgára. A kis gömböc meg ott maradt kirepedve.

Ha a kis gömböc ki nem repedt volna, az én mesém is tovább tartott volna.